Blijf inzetbaar in zorg & welzijn

Fysieke belasting

Home » Werkomstandigheden & cultuur » Fysieke belasting
 • PreGo! Tip – Filmpje zelfredzaamheid wassen en douchen voor cliënten 

  Tijdens de coronacrisis konden zorgverleners minder vaak cliënten bezoeken en ondersteunen bij dagelijkse handelingen die fysiek contact vergen zoals wassen en douchen, aankleden, toiletgang en aan- en uittrekken van steunkousen. De druk op cliënten en mantelzorgers nam daardoor snel toe en dat zorgde voor veiligheids- en andere risico’s. Cliënten kregen immers niet voor niets zorg.

  26 juli 2022

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Fysieke belasting: even achterom kijken doet soms goed. Wat is er veel bereikt (maar het kan beter)

  Als je al wat langer ErgoCoach bent, of Arbo-coördinator of preventiemedewerker, dan krijg je wel eens het gevoel dat het allemaal niet opschiet met die fysieke belasting. Je hebt misschien het gevoel dat je aan het vechten bent tegen de bierkaai en dat door de stroperigheid en de traagheid van veranderingen in de zorg al je enthousiasme weglekt. 

  26 juli 2022

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Van zit naar lig met draaischijf

  Als je cliënt op bed zit en hij of zij wil gaan liggen (‘van zit naar lig’) is het vaak slim de transfer op te delen in twee stukken: allereerst zorg je dat de benen van de cliënt, 1 voor 1 in bed komen. Het kan de cliënt daarbij helpen als het bed wat lager staat en het kan jou helpen om een beenband te gebruiken. Uiteraard doet de cliënt zoveel mogelijk zelf.

  26 juli 2022

  Lees verder >>
 • Gezond & Zeker komt naar jouw regio!

  We mogen weer! Voor het eerst in 2 jaar organiseert Gezond & Zeker weer een fysieke bijeenkomst. Op 20 juni zijn alle regionale ergocoaches, veiligheidscoaches, leidinggevenden en P&O en ARBO-professionals van harte uitgenodigd in de ReeHorst in Ede voor een Gezond & Zeker Regiodag. De inschrijving voor deze dag is nu geopend!

  28 april 2022

  Lees verder >>
 • 17 januari 2022: Gezond & Zeker LIVE!

  Maandag 17 januari organiseert Gezond & Zeker de eerste ‘Gezond & Zeker live!’. In deze interactieve talkshow praten we je bij over de laatste inzichten rondom fysieke belasting, agressie en werkbalans in zorg en welzijn. Aan het woord komen wetenschappers, experts en ervaringsdeskundigen. Van hen krijg je praktische tips waar je de volgende dag direct mee aan de slag kunt. Daarnaast geven we inzicht in alle nieuwste tools van Gezond & Zeker: de BeleidsSpiegel Psychosociale Arbeidsbelasting en het BlijfGezond boekje.

  1 november 2021

  Lees verder >>
 • Onderzoek Gezond & Zeker: plafondtilsystemen gunstig voor zorgverlener en cliënt

  De implementatie van plafondtilsystemen heeft positieve effecten op de fysieke belasting van zorgverleners, hun tijdinzet en de beleving van de cliënten. Lichamelijke klachten van zorgverleners zijn in korte tijd flink afgenomen, voor cliënten zijn de systemen comfortabeler en minder vermoeiend. Daarnaast levert het gebruik ook een duidelijke tijdbesparing op ten opzichte van andere tilsystemen. Dit blijkt uit onderzoek  van Gezond & Zeker in samenwerking met de Zeeuwse zorgorganisatie SVRZ.

  7 december 2021

  Lees verder >>

Laad meer resultaten