Blijf inzetbaar in zorg & welzijn

Fysieke belasting

Home » Werkomstandigheden & cultuur » Fysieke belasting
 • Kom naar één van de Gezond & Zeker Regiodagen: inschrijving is geopend!

  Gezond & Zeker organiseert dit voorjaar maar liefst twee Regiodagen. Voor beide Regiodagen is de inschrijving nu geopend. Een Regiodag staat helemaal in het teken van het ontwikkelen en delen van kennis over het terugdringen en voorkomen van verzuim onder zorg- en welzijnsmedewerkers. Zien we jou op 3 april in Eindhoven of op 16 mei in Deventer?

  22 februari 2023

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip –  BeleidsSpiegels: nu beter bewaren van je resultaten

  Je kent vast de BeleidsSpiegel Fysieke Belasting? Een belangrijk instrument uit de Arbocatalogus waarmee je snel en precies een beeld krijgt van de stand van zaken rond het beleid fysieke belasting in je zorgorganisatie. Het werd ontwikkeld in opdracht van sociale partners in de zorg. Gezond & Zeker heeft dit belangrijke instrument een paar jaar geleden ook digitaal beschikbaar gemaakt op www.beleidsspiegel.nl  

  28 september 2022

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Nieuw: online RisicoRadar

  Goed nieuws. Na de twee online BeleidsSpiegels www.beleidsspiegel.nl (fysieke belasting en psychosociale arbeidsbeleidsbelasting) en de online TilThermometer www.tilthermometer.com is nu ook een online RisikoRadar https://risico-radar.nl/ . Met de RisicoRadar (tot voor kort ook wel bekend als de RugRadar) breng je fysieke overbelasting in kaart bij medewerkers met niet-cliëntgebonden taken. Denk aan baliemedewerkers, de technische dienst, restaurantmedewerkers of laboranten. Net zoals bij de TilThermometer toetst de RisicoRadar aan de hand van de landelijk door sociale partners en de overheid afgesproken Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting, of er sprake is van overbelasting. 

  27 september 2022

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Filmpje zelfredzaamheid wassen en douchen voor cliënten 

  Tijdens de coronacrisis konden zorgverleners minder vaak cliënten bezoeken en ondersteunen bij dagelijkse handelingen die fysiek contact vergen zoals wassen en douchen, aankleden, toiletgang en aan- en uittrekken van steunkousen. De druk op cliënten en mantelzorgers nam daardoor snel toe en dat zorgde voor veiligheids- en andere risico’s. Cliënten kregen immers niet voor niets zorg.

  26 juli 2022

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Fysieke belasting: even achterom kijken doet soms goed. Wat is er veel bereikt (maar het kan beter)

  Als je al wat langer ErgoCoach bent, of Arbo-coördinator of preventiemedewerker, dan krijg je wel eens het gevoel dat het allemaal niet opschiet met die fysieke belasting. Je hebt misschien het gevoel dat je aan het vechten bent tegen de bierkaai en dat door de stroperigheid en de traagheid van veranderingen in de zorg al je enthousiasme weglekt. 

  26 juli 2022

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Van zit naar lig met draaischijf

  Als je cliënt op bed zit en hij of zij wil gaan liggen (‘van zit naar lig’) is het vaak slim de transfer op te delen in twee stukken: allereerst zorg je dat de benen van de cliënt, 1 voor 1 in bed komen. Het kan de cliënt daarbij helpen als het bed wat lager staat en het kan jou helpen om een beenband te gebruiken. Uiteraard doet de cliënt zoveel mogelijk zelf.

  26 juli 2022

  Lees verder >>

Laad meer resultaten