Blijf inzetbaar in zorg & welzijn

Fysieke belasting

Home » Werkomstandigheden & cultuur » Fysieke belasting
 • PreGo! Tip – Sok met Gevoel?

  Soms kunnen cliënten ogenschijnlijk zomaar, zonder duidelijke aanleiding agressief worden of andere vormen van onbegrepen gedrag laten zien. Liefst wil je dat voorkomen en een escalatie vòòr zijn: voor de cliënt zelf en voor jullie als zorgverleners. Maar de signalen zijn niet altijd even duidelijk.

  24 mei 2023

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Leren over fysieke belasting voor ondersteunende diensten

  Het idee is simpel: beantwoord twaalf vragen over fysieke belasting en ‘de computer’ geeft jou een individueel leeradvies. Precies over de onderwerpen waar jij wat over wil leren. Je krijgt met linkjes naar filmpjes, interessante artikelen, e-learnings, etc. Direct op je scherm en in je mail.

  24 mei 2023

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Gebruik je volle handen

  In de zorg wordt er veel gereden. Denk aan het rijden met tilliften, rolstoelen, maaltijdwagens, linnenkarren en bedden. Als je te zwaar moet manoeuvreren, dat kan zijn omdat hetgeen je moet duwen te zwaar is, maar het kan zijn dat je het niet goed doet. Dan kan dat vooral leiden tot nek-, schouder- of knieklachten. De Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting voor duwen, trekken en manoeuvreren is: niet meer dan 25 kilo met twee handen (maximaal 15 kilo per hand). Wanneer de trekkracht vooral vanuit de vingers komt is het maximum vijf kilo.

  19 april 2023

  Lees verder >>
 • PreGo! tip – BMI40+ client gaat zitten met twee plafondliften

  Als je niet-obese cliënten wilt helpen bij het tot zit komen kan een papegaai, een touwaddertje, het omhoog zetten van het elektrisch hoofdeinde van het bed, aangevuld met wat lichte hulp van jou voldoende zijn. Maar als je client zwaarder is, denk aan BMI van meer dan 40 en Mobiliteitsklasse D of E heeft, dan is dat meestal niet de oplossing.  Ook omdat de obese cliënt bij het tot zit komen door middel van het omhoog zetten van het hoofdeinde, ademhalingsproblemen krijgen. Het hoofdeinde drukt dan als het ware de client in elkaar. 

  21 maart 2023

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Veerkracht bij zorgverleners

  Het is duidelijk dat niet alleen het werven, maar vooral het behoud van zorgverleners cruciaal is om ook in de toekomst zorg te kunnen blijven geven. Daarom worden allerlei maatregelen genomen om de werkdruk en arbeidsbelasting te verlagen. Maar hoe zit het met de belastbaarheid van zorgverleners: hoe veerkrachtig zijn zij zelf en kan daarin meer steun geboden worden.

  21 maart 2023

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – de nieuwe online ZelfredzaamheidsRadar

  Voor de gebruikers van de ZelfredzaamheidsRadar was het een lang gekoesterde wens: kunnen klikken op een domein (taartpunt) zodat er tips, slimmigheidjes en hulpmiddelen verschijnen die kunnen helpen bij uitdagingen voor dat domein. Dat kan dus nu.

  22 februari 2023

  Lees verder >>

Laad meer resultaten