Blijf inzetbaar in zorg & welzijn

Fysieke belasting

Home » Werkomstandigheden & cultuur » Fysieke belasting
 • PreGo! Tip – Filmpje zelfredzaamheid wassen en douchen voor cliënten 

  Tijdens de coronacrisis konden zorgverleners minder vaak cliënten bezoeken en ondersteunen bij dagelijkse handelingen die fysiek contact vergen zoals wassen en douchen, aankleden, toiletgang en aan- en uittrekken van steunkousen. De druk op cliënten en mantelzorgers nam daardoor snel toe en dat zorgde voor veiligheids- en andere risico’s. Cliënten kregen immers niet voor niets zorg.

  26 juli 2022

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Fysieke belasting: even achterom kijken doet soms goed. Wat is er veel bereikt (maar het kan beter)

  Als je al wat langer ErgoCoach bent, of Arbo-coördinator of preventiemedewerker, dan krijg je wel eens het gevoel dat het allemaal niet opschiet met die fysieke belasting. Je hebt misschien het gevoel dat je aan het vechten bent tegen de bierkaai en dat door de stroperigheid en de traagheid van veranderingen in de zorg al je enthousiasme weglekt. 

  26 juli 2022

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Van zit naar lig met draaischijf

  Als je cliënt op bed zit en hij of zij wil gaan liggen (‘van zit naar lig’) is het vaak slim de transfer op te delen in twee stukken: allereerst zorg je dat de benen van de cliënt, 1 voor 1 in bed komen. Het kan de cliënt daarbij helpen als het bed wat lager staat en het kan jou helpen om een beenband te gebruiken. Uiteraard doet de cliënt zoveel mogelijk zelf.

  26 juli 2022

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Onderhoud van Hulpmiddelen: wat is jouw verantwoordelijkheid?

  Tilliften helpen je om gezond je werk te kunnen blijven doen. Dat staat vast en we kunnen ook echt niet meer zonder in de zorg. Ze zijn een vanzelfsprekend onderdeel van je werk geworden. Daarom sta je er wellicht niet altijd bij stil, maar tilliften en andere hulpmiddelen die je als zorgverlener gebruikt moeten natuurlijk ook onderhouden worden. Want hulpmiddelen slijten, er moeten onderdelen vervangen of gerepareerd worden en op den duur zal er zelfs een nieuw hulpmiddel moeten komen. Als dat allemaal niet op tijd wordt gedaan, kunnen er ongelukken gebeuren.

  21 juni 2022

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Op vakantie! En de tillift dan?

  Gelukkig zijn er steeds meer vakantie locaties waar ook tilliften of zelfs plafondtilliften aanwezig zijn. Maar soms willen cliënten net naar een plek waar dat niet of nog niet zo is.

  20 juni 2022

  Lees verder >>
 • Documentaire over corona lockdown in verpleeghuis

  Carmen verloor haar vader tijdens corona. Met haar moeder worstelde ze die laatste periode niet alleen met het verlies van hun geliefde, maar ook met de corona regels van het verzorgingshuis. Echt afscheid nemen mocht en kon niet, alleen haar moeder mocht op bezoek. Op de afdeling waar haar vader verbleef heerste corona en werd afgesloten voor bezoek. Uiteindelijk zijn er 11 van de 20- bewoners overleden, onder andere haar vader.

  21 juni 2022

  Lees verder >>

Laad meer resultaten