Wat kun je doen om fit te zijn en te blijven als je in de zorg werkt? Hoe houd je dat vol, nu én in de toekomst? Hoe kun je je fitheid en daarmee je belastbaarheid vergroten? Fit zijn heeft te maken met lichamelijk en mentaal je werk aankunnen, mits dit binnen de grenzen van de praktijkrichtlijnen valt. Als dat niet zo is, heeft fitter worden weinig zin. Kijk dus eerst naar de bron en volg de landelijke afspraken. In de zorg kan gebrek aan fitheid een serieus probleem vormen, zeker als je fysiek zwaar werk hebt en/of ouder bent dan 40 jaar en/of overgewicht hebt.
24 januari 2019
Lees verder >>In leerboekjes staat dat we cliënten moeten leren op te staan door eerst voorover te buigen, daarna langzaam omhoog te komen en dan goed vooruit te kijken. In de meeste gevallen werkt dat inderdaad prima. Maar wat moet je doen als je cliënt nogal zwaarlijvig is? Als hij een ‘appelfiguur’ heeft? Dan is op deze manier opstaan onmogelijk en werkt dat trucje niet.
23 mei 2019
Lees verder >>Begeleiding geven bij het opstaan uit een stoel of vanaf het toilet kan voor jou zwaar zijn. In principe vraag je de cliënt goed ver voorover te buigen en dan op te staan. Maar als een cliënt een fors overgewicht heeft, werkt dat zelden goed. De buik kan in de weg zitten of de cliënt kan door het gewicht van de buik naar voren vallen. Vaak hebben deze cliënten zelf al de beste manier voor zichzelf uitgezocht.
23 mei 2019
Lees verder >>Steeds meer echografisten lijken klachten aan het bewegingsapparaat te ondervinden en dan vooral klachten van de rug, nek, schouder, arm en hand. Sommige onderzoeken melden zelfs dat meer dan 80% mensen klachten hebben. Een echografist brengt vaak met een speciale kop (de ‘probe’) die hij/zij vasthoudt door middel van geluidsgolven organen in beeld voor medische diagnostiek. Echografisten staan daarbij langdurig bloot aan verschillende vormen van belasting, zowel statische als repeterende. Het gaat vooral dan om scheve belastende werkhoudingen en het heel precies bewegend of juist stabiel moeten houden van de probe en tegelijkertijd op het scherm van alles moeten zien en doen.
23 mei 2019
Lees verder >>Werken met je armen boven schouderhoogte noemen we ook wel ‘boven je macht’ werken. Dat is zwaar en kan tot nek- en schouderklachten leiden. De Praktijkrichtlijn voor armheffing is: werk niet langer dan één minuut per keer boven schouderhoogte. Dat is lastig, want is 100 x 30 seconden boven je hoofd werken dan geen probleem? Dat is het zeker wel.
23 mei 2019
Lees verder >>Als een tilhandeling te zwaar lijkt, is het logisch om om hulp te vragen en dan samen te tillen of een last samen te dragen. Toch is dat zelden een goede oplossing om meerdere redenen.
6 december 2018
Lees verder >>